Operahuset i Bjørvika

Operahuset i Bjørvika er et imponerende arkitektonisk byggverk som ligger ved Oslofjorden. Dette er det første operahuset som er bygget på norsk jord og det har blitt et landemerke i Oslo sentrum.

Et arkitektonisk og kunstnerisk mesterverk for alle

Bygget er tegnet av arkitektene Tarald Lundevall og Kjetil Thorsen fra Snøhetta og har et bruttoareal på 38 500 m2 fordelt på 1100 rom. Det er kledd i hvit italiensk marmor, som gir bygget en særegen og majestetisk karakter.

Inngangspartiet og publikumsdelen av den monumentale bygningen er preget av takformer som skråner ned mot vannflaten, og gjør det mulig for besøkende å gå opp på taket. Taket på operahuset har blitt et populært turområde med flott utsikt over Bjørvika og resten av Oslo.

Den Norske Opera og Nasjonalballetten flyttet inn i det nye bygget i Bjørvika i 2008. Operahuset har siden den gang blitt en viktig kulturell institusjon i Norge, med et bredt spekter av forestillinger og konserter.

Utbedring av innvendige screens

Operahuset har også hatt behov for vedlikehold og oppgradering av tekniske systemer. Nerligruppen ble engasjert av oppdragsgiveren Statsbygg for å utbedre innvendige screens på Den Norske Opera. Produktene hadde vært ute av drift over lengre tid, og det var helt nødvendig å få på plass en funksjonell løsning for solskjerming på hovedfasaden mot sjøen. Dette var en fasade med sterk solbelastning, og behovet for en god innvendig solskjerming var svært viktig for å unngå blending fra sollyset.

Etter konsultasjon med anlegget og dialog med oppdragsgiver, ble det besluttet å bytte alle duker på de eksisterende innvendige screens i foajeen på bygget. Dette er et område på bygget hvor det ofte er mye mennesker, og arbeidet med å bytte duker var derfor utfordrende med tanke på tilkomst og drift av bygget mens arbeidet pågikk. Derfor ble en del av arbeidet utført som nattarbeid.

I tillegg ble alle motorer til de innvendige systemene byttet ut som en del av vedlikeholdsplanen for å sikre at produktene skulle fungere optimalt i fremtiden.

Etter vedlikeholdet av anlegget har Den Norske Opera nå en funksjonell solskjerming som fungerer som ønsket. Operahuset i Bjørvika fortsetter å være en av de mest imponerende bygningene i Oslo, og en viktig kulturell institusjon i Norge.

Vi takker Statsbygg for oppdraget!

Del artikkelen